31. marca 2014 | Avtor: | Na poti

Hrvaška – Slovenija – Avstrija – 2014

Ptuj –  Đurmanec – Hum na Sutli – Rogatec – Velenje – Dravograd – Lavamünd – gorski prelaz Soboth v Koralpah (Golica) – Leibnitz – Trate – Ptuj

Naredila sva si še en načrt za sobotni izlet. Napotila sva se na Hrvaško, čez mejni prehod Gruškovje do Đurmanca. Potem sva se ob meji peljala proti Humu na Sutli, kjer sva se vrnila v Slovenijo. Nadaljevala sva proti Celju in čez Velenja v Dravograd. Tam sva se obrnila proti Libeličam, ki so zdaj slovenske, kljub temu, da so po plebiscitu iz leta 1920 bile priključene Avstriji. Ker so Libeliče na meji, sva od tu šla v Avstrijo do kraja Lavamünd. Nisva šla ravno po najkrajši poti, zato pa sva ob poti videla dve zanimivosti: viseči leseni pešmost čez Dravo in muzej sodobne umetnosti, eden največjih privatnih muzejev v Avstriji. Od tu sva se peljala čez gorski prelaz Soboth na južnem delu Koralp (Golice) po znani motoristični cesti Route69. Cesta je idealna za motoriste, polna ovinkov in čudovitega razgleda v dolino in na zasnežene vrhove Koralp. Vzpela sva se na višino 1080 m in na vrhu je bil ob cesti še sneg. Na drugi strani,  ko sva se spuščala, je veliko urejenih gorskih kmetij in razvit je tudi gorski turizem. Videla sva tudi del akumulacijskega jezera za hidroelektrarno na Golici. Uredili so ga v turistične namene: kopanje, potapljanje, surfanje,…Po spustu sva bila že na avstrijskem Štajerskem in pot naju je vodila proti Leibnitzu po dolini med njivami in polji. Ustavila sva se v centru Leibnitza, se odžejala in malo posedela na soncu, potem pa nadaljevala proti Cmureku, kjer sva se ponovno vrnila v Slovenijo in nadaljevala proti domu.

Prevozila sva 330 km in preživela čudovit dan. Vožnjo čez Koralpe priporočam vsem motoristom, ki še niso prevozili Route69.

  1. marjan pravi:

    Super lepo,tudi vreme vama je bilo naklonjeno

Komentiraj