2. januarja 2022 | Avtor: | Na poti

Transfagarasan in Transalpina, Romunija

Pred 10-timi leti smo bili v Romuniji. Ker smo bili v času prvomajskih praznikov, so bili gorski prelazi čez Karpate zaprti. In od takrat dalje je bila želja, da se vrnemo v Romunijo in prevozimo dva gorska prelaza: Transalpina in Transfagarasan. Letos septembra smo to realizirali. Matej je pripravil plan poti in ogledov, pa smo šli.

Prvi dan: Ptuj – Beograd – 530 km

Odhod ob 7.00 uri.
Pot: Ptuj, mejni prehod Zavrč in do Varaždina po lokalni cesti, od tu dalje pa skozi Zagreb do  Beograda po avtocesti.
Prihod v Beograd ob 15.30 uri.
Ogledi: Med potjo smo zavili z avtoceste in si ogledali spomenik in muzej v Jasenovcu. Hiša cvetja v Beogradu je v ponedeljek in torek zaprta, zato smo se sprehodili po Trgu republike in Kalemegdanu ter večerja v Skadarliji.
Prenočišče: hotel Nevski v Beogradu – dober hotel v centru mesta, vse oglede lahko opraviš peš.

Drugi dan: Beograd – Targu Jiu – 370 km

Odhod ob 9.00 uri po zajtrku.
Pot: Beograd, Pančevo, Bela Crkva, Kaludžerovo (mejni prehod- nobene gužve, prvič so preverili PCT pogoj), vožnja ob Donavi skozi Džerdap po romunski strani. Romuni imajo veliko bolj razvito obalo. Zgleda, da je tok počasnejši, veliko turističnih objektov in še se gradi. Po Donavi vozijo ladje in turistične ladjice in veliko je ribičev. Ustavili smo se pri v skalo vklesanem portretu grofa Dakije (Decebalus), se poslikali in nadaljevali do Orsove, kjer smo zapustili Donavo in se peljali skozi nacionalni park Domogled. Cesta je bila slaba, del so je popravljali, zato je bil makadam, na cesti pa polno ljudi in avti parkirani levo in desno, še turistični vlakec je vozil mimo. Ustavili smo se in videli, da se ljudje namakajo v dveh bazenčkih. Še nekaj časa je bila slaba cesta, potem pa se je spremenila v dobro in je takšna vse do Targu Jiu, kjer smo imeli rezervirano prenočišče.
Prihod ob 18. uri.
Prenočišče: hotel YMY Targu Jiu. Sobe so lepe, imajo tudi bazen in restavracijo, kamor smo odšli na večerjo, za bazen pa je na koncu žal zmanjkalo časa. Šli smo še na sprehod čez most (čez reko Jiu) in na bankomat po leve, ker bomo par dni v Romuniji.

Tretji dan: Targu Jiu – Sibiu – 240 km

Odhod ob 9.00 po zajtrku.
Pot: Transalpina. Izredno lepa cesta, na novo asfaltirana. Vmes smo se večkrat ustavili, da smo poslikali, Matej je snemal tudi z dronom in go-projem. Transalpina je razdeljena na tri dele: najprej je vzpon (2140 m), potem spust (same lepe serpetine), nato vožnja po soteski ob reki. v Sibiu smo prispeli ob 15. uri. Po namestitvi smo se s taksijem peljali v središče mesta (3€ na eno stran). Ogledali smo si center. Evangeličansko cerkev so obnavljali, tako da smo jo videli samo od zunaj, imajo pa veliko in bogato protestantsko cerkev. Zamudili smo vzpon na mestni zvonik, da bi si mesto ogledali z vrha. Pa tudi z dronom nismo mogli leteti, ker je zaradi bližine letališča onemogočeno letenje. V mestu je bilo zelo živahno. Na glavnem trgu je potekal rock festival, na sosednjem pa tekmovanje v odbojki na mivki. Šli smo na večerjo in se dobro najedli, potem še en sprehod po mestu, po pijačo v trgovino in s taksijem nazaj v hotel.
Prenočišče: hotel Class Hermannstadt v Sibiu, apartma z dvema spalnicama. Lepo urejeno.

Četrti dan: Sibiu – Brasov – 300 km

Odhod ob 8.45 po zajtrku.
Pot: Transfagarasan. Cesta iz Sibiua do vrha je bila dobra in zelo slikovita. V vožnji smo uživali, večkrat smo se ustavili in fotografirali. Na vrhu (2055 m) smo imeli daljši postanek ob jezeru. Matej je spustil tudi drona, po poti pa je snemal tudi z go projem. Pri spustu je bila cesta še nekaj časa lepa, potem pa je vedno slabša. Na treh mestih so bili ob cesti medvedi, enkrat smo se ustavili in jih poslikali. Ogledali smo si tudi jez Transfagarasan z ogromnim akumulacijskim jezerom. Od tu naprej je bila cesta še slabša in se je vlekla kot ponedeljek. To je bila glavna cesta proti Brasovu, zato je bila polna tovornjakov. Kraji so zgrajeni v kotanjah, od enega do drugega pa prideš samo čez hribe po ovinkasti in uničeni cesti. V enem kraju smo se morali celo ustaviti sredi ceste, ker so pastirji vodili krave kar po cesti in to zelo veliko čredo. Ni bilo prijetno, ko so krave hodile čisto ob motorjih. Končno smo prispeli v Bran in si ogledali Draculov grad (vstopnina 45 lejov = 9€). Od tu naprej je bila do Brasova avtocesta. Nastanili smo se v hotelu, kamor smo prispeli ob 19. uri in se s taksijem odpeljali v center mesta (ni bilo daleč, ampak strmo). V mestu je bilo še bolj živahno kot včeraj. Po večerji smo se vrnili v hotel.
Prenočišče: hotel Kolping Brasov.

Peti dan: Brasov – Szeged – 540 km

Odhod ob 8.45 po zajtrku.
Pot: iz Brasova po avtocesti do Madžarske. Zaradi napovedi celodnevnega dežja na vzhodu smo spremenili plan in se namesto čez Karpate odpravili po avtocesti mimo krajev Sibiu, Temisoara, Arad, prečkali mejo na Madžarsko in v bližini mesta Szeged našli hotel, kamor smo prispeli ob 17. uri. Res je bil tudi v tej smeri dež. Enkrat smo si oblekli dežne, drugič pa samo vedrili. Hotel, ki smo ga rezervirali ima tudi wellness tako, da smo večer preživeli v razvajanju v bazenu in savni. Odlično večerjo smo imeli v restavraciji nasproti hotela.
Prenočišče: hotel Ginkgo – Hodmezovasarhely (blizu Szeged).

Šesti dan: Szeged – Ptuj – 550 km

Odhod ob 8.45 po zajtrku.
Pot: po avtocesti do Budimpešte okrog 200 km. Pripeljali smo se v središče mesta, parkirali motorje, se slekli in zvezali jakne in čelade na motor ter se odpravili na ogled Budimpešte s turističnim avtobusom. Sedeli smo na vrhu avtobusa, s slušalkami v ušesih in opazovali lepote mesta. Za 20€ po osebi bi se lahko peljali tudi en krog z ladjo po Donavi, ampak nismo imeli dovolj časa. Okrog 15.00 smo zapustili Budimpešto in se po avtocesti odpravili proti domu. V Lendavi smo šli na lokalno cesto, ker midva nimava naše vinjete. Med potjo smo še povečerjali in bili malo pred 21.00 doma. Tudi Matej in Jasmina, ki se bosta v Ljubljano odpravila jutri.

 

  1. Nada Letic pravi:

    Zelo lepe Slike. Lp

  2. Franci pravi:

    odličen zapis, hvala!

Komentiraj