17. marca 2018 | Avtor: | Na poti

Maltatal

Ko sva se julija vračala iz Garmisch-Partenkirchna, sva imela dovolj časa, da sva zavila iz avtoceste in se odpeljala do jezu Koelnbrein. Do jezu vodi dobrih 18 km slikovite ceste. Cesta se vzpenja po dolini reke Malte in je plačljiva. Del ceste je izmenično enosmeren in nadzorovan s semaforji. Dolino poimenujejo tudi “Valley of Falling Waters” zaradi mnogoterih slapov, ki se spuščajo čez skale ob taljenju snega. Slapov je bilo resnično veliko. Cesta se zaključi ob jezu na višini 1933 m.n.v.

Jez so gradili od leta 1971 do 1979 in je z 200 metri višine najvišji jez v Avstriji. Jezero, ki ga tvori jez, je obdano z visokimi gorami, ki so kar precej nad gozdno mejo. Nekaj sto metrov niže od zajezenega jezera leži še eno manjše jezero. Kje natančno je elektrarna, turbine ter ostala konstrukcija za pridobivanje električne energije, nisva odkrivala. Za vse radovedneže, je ob jezu hotel, kjer je razstava in prikaz notranje konstrukcije jezu. V sezoni so vodeni ogledi.

Zanimivo je, da so ob prvem polnjenju jezera ugotovili več razpok v jezu, ki so jih odpravljali več kot deset let preden so jez lahko napolnili do njegove najvišje višine.

Sredi jezu je razgledna ploščad. Ploščad lebdi v zraku, na 200 metrih višine, čez suh rob jezu. Ploščad ima steklena tla in najverjetneje ni najbolj prijetna za ljudi, ki niso prijatelji z višino. Midva kot plezalca nimava težav s tem.

Ko sva se sprehodila čez jez, si ogledala čudovito okolico, ki obdaja jezero, in naredila nekaj fotografij na ploščadi, sva se vrnila v dolino in nadaljevala pot proti domu.

Izlet v dolino Malte in ogled jezu je vsekakor priporočljiv za vse motoriste in nikakor ne obžalujeva obvoza na poti iz Garmischa.

  1. Slavo Bezjak pravi:

    Zelo lepo treba bo iti pogledat.

  2. Res lepote pravi:

    Res lepo-morava z TONOM-to prečesat z motorjem,lp

  3. […] se ceste ne plačajo. V Avstriji se vsaka cesta, ki je turistično atraktivna, plača – primer: Maltatal, Grossglockner, Nockalmstrasse idr. Naredil sem kar nekaj kilometrov po Dolomitih in prav nikjer ni […]

Komentiraj