12. maja 2011 | Avtor: | Na poti

Romunija

Na velikonočni ponedeljek, 25. 4. 2011, smo se trije člani MK Kurent s svojimi ženami podali na pot po Romuniji.

25.4.2011

Potovali smo po Podravini do Virovitice, kjer smo skrenili proti Madžarski meji proti mestu Pecs in v smeri Baje proti Szegedu. V Szegedu smo se usmerili proti Aradu in na tej poti tudi formalno prečkali Madžarsko – Romunsko mejo. Vozili smo se mimo  kraja Deva proti Hunedoari, kjer smo si našli lepo prenočišče v hotelu Tiffany v kraju Dacia.

26.4.2011

V Hunedoari smo si pogledali znameniti grad, ki ni pripadal grofu Drakuli, ampak se smatra kot pravi grad grofa Drakule. Večkrat je služil tudi za kuliso pri snemanju raznih prizorov o grofu Drakuli. Z gradu je vidna tudi ena največjih železarn v Romuniji, ki pa je že zaprta. Kot muzejski eksponat se vidi tudi plavž v starem obratu železarne. Potem smo potovali do mesta Alba Iulija, kjer smo si pogledali utrdbo iz 18. stoletja. Ta utrdba ima šest vrat. Najbolj znamenita so Karlova vrata. Nasploh je utrdba vredna ogleda. Polna je muzejev, ki prikazujejo združitev Transilvanije in Romunije ter zgodovino mesta. Po končanem ogledu smo nadaljevali proti Sighisoari, ki je rojstno mesto grofa Drakule. Zraven rojstne hiše smo si ogledali staro mestno jedro z začetki iz tretjega stoletja. Prespali in okrepčali smo se v hotelu Transilvanija.

27.4.2011

Zjutraj  smo se odpravili proti mestu Brasov, ki smo si ga na kratko ogledali. Nato smo nadaljevali proti utrdbi Rasnov, ki se nahaja na vrhu hriba, na katerega smo se povzpeli z vlakcem. Pot smo nadaljevali proti mestu Bran, kjer se nahaja slavni Drakulov grad, ki smo si ga z zanimanjem ogledali. Pot smo nadaljevali proti kraju Buzau. Vmes smo zavili proti kraju Berci, kjer se nahajajo blatni vulkani iz katerih vre blato pomešano z žveplom. Na povratku smo našli prijetno prenočišče.

28.4.2011

Po zajtrku v penzionu, kjer smo prenočevali, smo pot nadaljevali proti obmorskemu mestu Constanca, ki je najpomembnejše pristanišče ob Črnem morju. Vzeli smo si tudi čas za kratko kopanje v Črnem morju, vendar zaradi rahlega dežja ni bilo gužve. Pot smo nadaljevali v dežnih oblačilih proti glavnemu mestu Bukarešta. Tu smo si ogledali ogromen parlament in ob počasni panoramski vožnji skozi mesto še nekaj lepot. Ozko mestno jedro ima vse značilnosti velike prestolnice, drugače pa je v predmestju, kjer se kažejo sledovi revščine.  Sledilo je iskanje prenočišča, ki pa ga ni in ni bilo. Po dolgem času smo našli dotrajan motel, ki je imel še eno posebnost –  kopalnico. Lahko si se hkrati tuširal in sedel na straniščni školjki.

29.4.2011

Pot smo nadaljevali po ravninskem delu Romunije. Ob poti smo opazovali ogromna polja. Marsikaj še obdelujejo ročno ali s pomočjo konjev, le velika dela opravijo s traktorjem. Zanimivost na tej poti je bila v kraju Buzescu, ki je kraj z posebno Romsko arhitekturo. Ob cesti se nahajajo razkošne vile, ena lepša od druge, z ograjami iz nerjavečega jekla, vse v marmorju in z raznobarvnimi kritinami – ni da ni. Sledila je vožnja proti mejnemu prehodu. Po opravljenih mejnih formalnostih smo prečkali Donavo čez jez elektrarne Džerdap in prišli v Srbijo. Vozili smo se po čudoviti drerdapski soteski ob Donavi. Ustavili smo se  pri kraju Dubova, kjer smo  čez Donavo, na romunski strani videli v skalo izklesan portret kralja Dakije, ki so ga klesali 10 let. Pot smo nadaljevali  proti Majilovcu, kjer so nam prijatelji iz MK Stiški Orlovi rezervirali sobe, ker smo bili brez šotorov.

30.4.2011

Po prespani noči je sledila Moto žurka pri MK Stiški Orlovi v Majilovcu.

1.5.2011

Po skupnem zajtrku pri kolegih iz MK Stiški Orlovi smo se poslovili in se odpravili proti domu.

Komentiraj