6. maja 2016 | Avtor: | Na poti

Berlin – Amsterdam – 2016

Tokrat se nas je na prvomajsko potovanje odpravilo 10, štirje pari (Zdenka in Ivan, Dušan in Gabrijela, Slavo in Branka, Bogdan in Dragica) in dva solo (Aleš in Janko), torej 6 motorjev. Glavni točki našega potovanja sta bili Berlin in Amsterdam.

1.dan: Ptuj – Dresden – 746 km

Na pot smo se odpravili ob 7h zjutraj oz. ob 8h iz Šentilja, kjer smo se tudi vsi zbrali. Odločili smo se, da za tranzit uporabljamo avtoceste, saj smo planirali kar dolgo pot. Peljali smo se mimo Graza do Linza, nato na sever na Češko. Tam smo imeli prvi malo daljši postanek za malico, vmes smo se ustavljali le za tankanje. Ker smo videli, da nam čas dopušča, smo se odločili za postanek v Pragi. Najprej smo se z motorji zapeljali po mestu sem in tja. Posebno pozornost ti vzbudijo izredno lepo ohranjene in vzdrževane fasade mestnih stavb, pobarvane s svetlimi pastelnimi barvami. Motorje smo parkirali v bližini Karlovega mostu in se sprehodili pa njem čez Vltavo. Naredili smo nekaj spominskih posnetkov in nadaljevali proti kraju Teplice, kjer smo se ponovno ustavili in si v pivnici privoščili pravo češko pivo. Ponovno je začelo deževati. Dežne kombinezone smo imeli že oblečene, saj nas je dež spremljal celo pot, včasih bolj, včasih manj, tu in tam pa tudi nič. Temperature so bile na severu od 2 do 4°C. Ko smo prišli v Dresden, smo se najprej zapeljali v kamp. Ker je močno deževalo, smo se odločili, da ne bomo postavljali šotorov. Vse hišice v kampu so bile zasedene, zato smo se odpeljali v mesto in si poiskali prenočišče v hotelu Ibis (75 € za dve osebi). Ker je bil hotel v centru mesta, smo nekateri šli po večerji še na kratek sprehod po mestu (nehalo je deževati).

2.dan: Dresden – Berlin – 226 km

Vstajanje ob 7.30 in po zajtrku smo šli peš v mesto. Ogledali smo si mestne znamenitosti: Kreutzkirche, Frauenkirche, mestno hišo, grad (Zwinger), Semper opero, teater, spomenik Martina Lutra,…, reko Labo in pogled na drugo stran. Vmes smo šli na kavo ali čaj, da smo se malo pogreli, saj je bila temperatura okrog 2°C, oblačno, je pa že deževalo in padala je tudi snežna kaša. Iz Dresdna smo se odpeljali ob 12h. Pot je potekala brez problemov, le rahlo je rosilo. V kamp smo prišli ob 14.45 uri. V kampu je bil tudi manjši hotel, vendar je bila recepcija zaprta do 16h. Odpeljali smo se in se ustavili v bližnji gostilni na kosilu. Tam so imeli Wi-fi, zato smo izkoristili priliko in si poiskali prenočišče po internetu. Našli smo hostel v središču mesta (80€ za dve osebi za dve noči). Po namestitvi smo se peš odpravili v mesto. Najprej smo šli skozi Potsdamer Platz, kjer so nove, velike poslovne zgradbe do spomenika žrtvam holokavsta, ki so ga postavili v središču mesta, kjer je včasih potekal berlinski zid in v bližini Hitlerjevega bunkerja, v katerem je naredil samomor. Nadaljevali smo do Brandenburških vrat in naprej do spomenika v času nacizma pobitih Romov. Nato smo šli še do nemškega parlamenta – Reichstag. Skozi Branderburška vrata smo se vrnili v hostel.

3.dan: Ogled Berlina

Zelo blizu hostla je bila postaja podzemne železnice. Kupili smo dnevne karte (7€) in se odpeljali na Alexander Platz. Tam je bil center Vzhodne Nemčije. Ogledali smo si takratno mestno hišo, imenovano rdeča mestna hiša. Glavno berlinsko katedralo in se povzpeli na TV stolp ( 14€). Povzpeli smo se 203 m visoko (konica je na višini 386 m). Premer kupole je 32 m. V njej sta restavracija in razgledna ploščad, od koder lahko vidiš celi Berlin, saj se lahko sprehodiš okrog in okrog. Pogled je bil lep in vidljivost še kar dobra, tako, da smo dobili predstavo o velikosti Berlina. Potem smo se odpeljali do Bernauer strasse, kjer so še ostanki berlinskega zidu. Tam je tudi muzej. Povzpeli smo se na razgledno ploščad in videli, kako je zgledalo od znotraj in kaj je bilo na drugi strani. Od tu smo šli na kosilo. Restavracija je bila lepa, z dobro in dokaj poceni hrano, je pa bila pijača zelo draga. Zapeljali smo se še do prehoda med vzhodnim in zahodnim Berlinom US Army Check Point Charlie, ki so ga še do danes ohranili kot spomenik. Vrnili smo se v hostel in se dogovorili, da se ob 19h ponovno dobimo. Šli smo še na kratek sprehod po mestu, se slikali z vojaki na Check Pointu in poskusili berlinsko kulinarično ponudbo, klobaso s curryjem.

4.dan: Berlin – Amsterdam – 704 km

Vstali smo ob 7h, pospravili, pozajtrkovali, oblekli dežne in se odpravili na pot. Za izhod iz mesta smo potrebovali dobro uro. Potem smo se napotili po avtocesti mimo Hannovra, do nizozemske meje in do Amsterdama. Po poti smo imeli vse: dež, sonce, sneg, točo,grmenje, bliskanje. Temperatura je bila v glavnem med 2° in 4°C, najnižja je bila 0°, najvišja pa 8°. Vmes smo se ustavili na kosilu in, da smo se malo pogreli. V Amsterdam smo prispeli okrog 19h. Potem pa lov za prenočiščem. Prvič nam je bilo v hotelu predrago. Potem smo poiskali hostel v središču mesta, ki je bil še dražji in veliko slabši, zato smo se vrnili v prvi hotel, ki pa je bil med tem časom že zaseden, zato smo iskali naprej in končno malo pred deseto našli hotel, ki je imel še proste sobe. Hotel Espresso je blizu mestnega središča, vendar ni poceni (80€ za dva na noč). Naslednji dan bo še dražji. Odločili smo se, da nocoj prenočimo, za jutri pa bomo še videli.

5.dan: Ogled Amsterdama

Zjutraj smo se najprej odločili, da ostanemo v istem hotelu, kljub višji ceni (120€ za dva na noč). Na recepciji je bila zelo prijazna receptorka, ki nam je povedala, da je danes na Nizozemskem velik praznik Konigsdag – kraljevi dan. Zato je zasedenost hotelov velika in cene so višje. Opozorila nas je, da bo danes po mestu in tudi po ulicah okoli hotela velika gužva, ker vsi praznujejo. Predlagala nam je, da zakupimo dve parkirni mesti v garaži (2×35€) in imamo motorje na varnem v zaprti garaži. Tako smo tudi storili. Potem so šli moški v trgovino, ženske pa smo pripravile vse za zajtrk. Receptorka nam je dovolila, da si lahko pripravimo svoj zajtrk v njihovi zajtrkovalnici in nam povedala, da sta čaj in kava zastonj na voljo vsem in to cel dan. Potem smo odšli peš v mesto. Že dopoldan je bila zaradi praznika velika gužva, po celem mestu je igrala glasba. Postavljali so stojnice za hrano in pijačo. Vse je bilo v njihovi nacionalni oranžni barvi. Skoraj vsak sprehajalec je imel nekaj oranžnega, ali klobuk, očala, šal ali majico. Sprehodili smo se med vodnimi kanali, prečkali ogromno mostov in prišli do glavne železniške postaje. Značilnost Amsterdama so kolesa, ki jih je povsod polno. Danes je bilo tudi mestno jedro popolnoma zaprto za promet, tudi za tramvaje. Po mestu si se lahko gibal samo peš ali pa s kolesom. Po celem mestu so stojala za kolesa, vsi trgi so jih polni, največ pa jih je na železniški postaji. Imajo zgrajeno parkirno hišo za kolesa (3 etaže). Skozi tunel pod železniško progo smo šli do morja. Tam je bilo zelo živahno, veliko ljudi, še več koles, na morju pa velika gužva, od tovornih ladij, trajektov, do turističnih ladjic, ki vozijo tudi po mestnih kanalih. Ko smo se vračali proti hotelu, smo spotoma obiskali še hišo Ane Frank. Zvečer smo šli ponovno v mesto. Zabava je bila na vrhuncu. Mi smo šli malo v drugo smer kot dopoldne. Prišli smo do Rembrandtovega spomenika. Nato smo se sprehodili skozi znamenito rdečo četrt. Ni bilo prevelike gužve, saj so bili vsi na ulicah, kljub temu pa smo jih videli v izložbah. Počasi smo se vrnili proti hotelu polni vtisov in veseli, da cel dan ni deževalo, čeprav je bilo hladno ter zadovoljni, da smo po naključju ta praznični dan preživeli v Amsterdamu.

6.dan: Amsterdam – Sinsheim – 589 km

Iz Amsterdama smo se v dežju odpeljali do Zansee Schanse, kjer se nahaja muzej na prostem z mlini na veter. Tam je lepo urejeno naselje malih hišk in veliko mlinov. Ogledali in poslikali smo si samo s ceste, noter nismo šli, zaradi slabega vremena. Prav tako je zaradi dežja odpadel ogled tulipanov. Od tam smo se z vmesnimi postanki odpeljali v Nemčijo do kraja Sinsheim. Popoldan je tudi nehalo deževati, temperatura se je dvignila na 12°C. Za nas je bilo to že zelo toplo. Poiskali smo si prenočišče (Hotel von Prinzen Gasthaus – 30€ na osebo na noč z zajtrkom in garažo za motorje). Namestili smo se, šli v trgovino in nato v mesto na večerjo.

7.dan: Sinsheim – Murg (Schwarzwald) – 300 km

Zjutraj smo si najprej ogledali tehniški muzej v Sinsheimu, ki je res vreden ogleda (vstopnina 15€). Zunaj so razstavljena letala os francoskega Concorda do ruskega Tupoljeva in še veliko drugih. V vsakega je možen vstop. V razstavnih prostorih pa imajo razstavljene avtomobile, motorje, kolesa, formule, vojaška vozila, lokomotivo,… V muzeju smo bili več kot 2 uri. Nato smo se zapeljali na jug Nemčije v kraj Murg/Hänner, kjer sta nas prijazno sprejela naš član Miran Mislovič in njegova žena Katica. Tu smo lahko odložili svoje skrbi, saj sta za vse poskrbela onadva. Nastanili smo se klubskih prostorih tenis centra. Klubska hiša je lepo urejena, s kuhinjo jedilnico, sanitarijami in garderobami. V vsakem prostoru nas je čakala napihnjena blazina z odejami in brisačami in vsi prostori so bili ogrevani. Nato smo odšli k Miranu domov, kjer nam je Katica pripravila večerjo. Večer smo skupaj zaključili v klubski hišici.

8.dan: Murg in okolica – 185 km

Po zajtrku nas je Miran popeljal na vožnjo po slikoviti Schwarzwaldski pokrajini. Pokrajina je hribovita, z lepimi cestami, primernimi za motoriste. Po tolikih km avtoceste je bila ta vožnja pravi užitek. Je turistično zelo razvita, polna hotelov, penzionov, smučišč,… Povzpeli smo se do višine 1100 m in po pokrajini ob cesti je bilo še veliko snega. V kraju Sankt Blaisen smo si ogledali katedralo z eno največjih kupol v Evropi. Nato smo se ustavili v pivovarni Rothaus, ki je letos praznovala 225 letnico delovanja. Spili smo pivo, pojedli enolončnico in se po drugi strani vrnili. Pripravili smo si večerjo. V posebni pečici je Miran spekel meso, Katica je pripravila solato in skupaj smo preživeli prijeten večer. Tokrat smo šli spat malo prej, saj nas je naslednji dan čakala dolga vožnja. Spet je začelo deževati in je deževalo celo noč.

9.dan: Murg – Ptuj – 881 km

Po zajtrku smo pospravili, spakirali, oblekli dežna oblačila (rahlo je deževalo) in se okrog 8h poslovili in odpravili na pot. Prvih 100 km smo se peljali po lokalnih cestah. V Lindau smo šli na avtocesto, ker je začelo močno deževati. Peljali smo se mimo Munchna, Salzburga, Linza in Graza proti domu. Celo pot je močno deževalo, da smo bili kljub dežnim kombinezonom mokri, v kolikor pa še ne, je od Šentilja do doma tako lilo, da smo bili mokri še tisti, ki smo bili prej suhi. Na črpalki v Pesnici smo se poslovili in šli domov vsak po svoje. Doma smo bili okrog 19. ure.

Zaključek:

Na potovanju smo bili od 23.4. do 1.5.2016 (9 dni). Prevozili smo približno 3630 km. Okvirni stroški za dve osebi na enem motorju so bili: bencin – 280 €, cestnine in tuneli – 32€, prenočišče – 415 €, vstopnine – 72 €, ostali stroški (hrana, pijača, spominki,…) – 300 €, skupaj okrog 1100 €.

Komentiraj