10. februarja 2014 | Avtor: | Nasveti

Priprava motorja na zimo

Ko se začnejo hladnejši dnevi, se počasi zaključi motoristična sezona. Zimski meseci so dolgi in za pravega motorista dolgočasni. Komaj čakajo, da se malo otopli in lahko ponovno štartajo svoje jeklene konjičke. Da bo prva  vožnja čim bolj varna in brez problemov, je potrebno pred začetkom zime storiti vse potrebno za prezimovanje. Na kaj moramo biti posebej pozorni?

Čiščenje in priprava motornega kolesa:

Motor dobro operemo in posušimo. Lakirane površine zbrišemo z mehko krpo in po potrebi spoliramo. Kromirane dele namažemo ali nabrizgamo z antikorozivnim sprejem. Gumirane dele namažemo z glicerinom ali primernim sredstvom za zaščito gumiranih delov. Rezervoar napolnimo in zapremo dovod goriva, če ima motor klasični uplinjač. Preverimo hladilno in zavorno tekočino in ju po potrebi zamenjamo.

Akumulator

Imamo dve možnosti:

Akumulator lahko odklopimo, ga odstranimo iz motocikla in ga damo v suh in topel prostor ter ga občasno priklopimo na polnilec.

Lahko ga pustimo priklopljenega in ga občasno polnimo z namenskim polnilcem.
Nekateri novejši motorji omogočajo, da polnilnik akumulatorja priklopimo  neposredno v vtičnico (12 V), ki je sicer namenjena zunanjim porabnikom. Splača se kupiti polnilnik
z elektronskim nadzorom napolnjenosti akumulatorja, ki bo preprečil prenapolnjenost in omogočil vzdrževanje napetosti čez vso zimo. Takšen polnilec je lahko stalno priklopljen na motor.

Pnevmatike

Pnevmatik ne mažemo, saj je nevarnost, da mast pride na kotalno površino, kar povzroči slabši oprijem pnevmatike. Motor naj preko zime počiva na centralnem stojalu ali posebnem podstavku, ki razbremeni pnevmatike.

Motor postavimo v suh prostor in ga  pokrijemo z namensko zaščitno ponjavo, ki dimenzijsko ustreza našemu dvokolesniku, obenem pa lahko diha. Tako se izognemo  problemom z vlago, ki slabo vpliva na motor.

Zima je tudi čas, da poskrbimo za svoja zaščitna oblačila.

Oblačila in obutev

Če imamo usnjena oblačila, jih dobro očistimo in namažemo z ustrezno kremo. Lahko tudi s kremo za roke. Shranimo v zračen prostor.

Če so naša oblačila iz tekstila (goreteks) jih operemo. Najprej odstranimo vse ščitnike, potem pa jih lahko operemo v pralnem stroju. Uporabimo navadni ali namenski pralni prašek, ne uporabljamo nobenih mehčalcev. Oblačila dobro posušimo, lahko jih nasprejamo z impregnacijskim sredstvom in shranimo v suh in zračen prostor.

Očistimo in namažemo tudi škornje in rokavice.

Čelada

Odstranimo mehke dele in jih operemo. Čelado očistimo. Posebej bodimo pozorni na vizir in ga po potrebi zamenjamo. Priporočljivo je, da čelado odpeljemo na servis.

Če bomo  vse to postorili pravočasno, bomo  lahko na začetku motoristične sezone samo oblekli oblačila, sedli na motor in se varno odpeljali na prvo vožnjo.

Komentiraj